slider01

Detaliile proiectului

Amenajarea unei camere de copii cere multa imaginatie, dar e un lucru placut. Ca si in cazul camerelor pentru adolescenti, si mai placut e daca implici si copiii in decorarea spatiului si ii incurajezi sa-si exprime propriile preferinte.

Ce ar trebui sa contina o camera pentru copii?

Fie ca e un spatiu destinat prescolarilor sau scolarilor, fete ori baieti, camera ar trebui sa ofere:

– suficient loc de joaca

– spatiu de lucru

– loc de dormit

– spatiu de depozitare pentru jucarii, carti, caiete, haine etc.

Odata ce ai planificat suficient loc pentru aceste compartimente, poti trece la decorarea propriu-zisa a camerei.

Spatiul de joaca poate fi plasat in mijloc, pentru ca acolo ramane, de obicei, un spatiu gol nefolosit. In acest perimetru, copilul isi poate imprastia in voie jucariile si se poate harjoni cu prietenii. Ia in considerare sa ii pui la dispozitie doua-trei cutii sau lazi in care sa-si stranga jucariile – asta daca nu exista un dulap special destinat acestor obiecte.

Spatiul de lucru poate fi inlocuit, la copiii prescolari, de locul de joaca. Insa odata trecuta varsta de 6-7 ani, copilul trebuie sa aiba o masa si un scaun, rafturi de depozitare pentru carti, pozitionate intr-un loc luminos. In mod ideal, in spatiul de lucru lumina trebuie sa vina din stanga – daca nu e posibil ca lumina naturala sa cada astfel, tine cont de aceasta regula atunci cand amplasezi lampa pe biroul copilului.

Patul: pentru camere locuite de 2 sau mai multi copii, solutia optima sunt paturile suprapuse. Economisesc spatiu si sunt foarte apreciate de cei mici. In prezent, oferta pentru astfel de mobilier este extrem de generoasa si de diversificata: cu scari, cu trepte, cu bare laterale pentru siguranta, in diverse culori si dimensiuni.

De asemenea, e important sa tii cont si de perioada de timp pentru care vrei ca cel mic sa foloseasca patul. Daca nu vrei sa schimbi patul celui mic prea curand, o idee buna ar fi sa cumperi unul cu uncadru ajustabil. Astfel, atunci cand copilul creste, poti modifica foarte simplu lungimea patului prin glisarea lateralelor – evident, salteaua va trebui inlocuita, dar macar economisesti banii de cadru.

Alaturi de dulap, nici spatiile de depozitare n-ar trebui sa lipseasca din camera copilului. Fie ca e vorba de dulapuri, rafturi, cutii sau cosuri, cel mic trebuie sa aiba un loc al lui in care sa-si stranga jucariile sau cartile.

Pentru camerele locuite de doi sau mai multi copii, fete si baieti sau de acelasi sex, o idee buna ar fi sasepari vizual camerele folosind culorile. Mai poti separa si folosind panouri de carton sau o piesa de mobilier. Intre copii cu varste apropiate modificarea nu e necesara, insa intre cei cu diferente de varsta mai mari de 3-4 ani, e posibil ca unul dintre ei sa vrea un spatiu doar al lui si intimitate.

In cazul in care doi copii de sexe diferite impart acelasi spatiu si pentru a evita certurile de genul “eu vreau camera roz, eu vreau camera albastra”, o idee ar fi sa decorezi in stiluri diferite. Fiecare din ei va avea un spatiu personal amenajat dupa propriile gusturi si delimitat de zona celuilalt prin elemente distincte.

Inca un aspect de care trebuie sa tii cont la amenajarea camerei pentru copil e siguranta. De regula piesele de mobilier pot fi asigurate de perete – bibliotecile, rafturile, dulapurile suspendate. Astfel, nu exista riscul de a cadea peste cel mic – nici daca acesta se catara pe ele. Insa e important ca, inainte de a cumpara mobila, sa te asiguri ca astfel de dispozitive de fixare in perete exista.